Mājas lapa tapusi ar dziedātāja māsīcas Veltas Didrichsons (Linkolnā, ASV) atbalstu.

svētdiena, 2011. gada 26. jūnijs

Opera "Zelta Zirgs"



2011. gada 25. jūnijā no plkst. 21.00 Latvijas Radio 3 Klasika skanēja Arvīda Žilinska operas Zelta zirgs 1965. gada ieraksts ar Jāni Zāberu Antiņa lomā. Foto: Jānis Zābers un Auguste Klinka (Saulcerīte).

„Kad 1964. gada 14.oktobrī beidzot Operas mākslinieciskā padome apstiprināja lomu sarakstu, protams, nevienam nebija šaubu, ka Jānis Zābers Antiņa – Saulveža lomai ir kā radīts. Stalts, gaišs, labsirdīgs, tobrīd jau pats kļuvis par tautas gara gaismas simbolu. Nu viņam atlika tikai augšāmcelt Saulcerīti un atdot latviešiem viņu laimi.
Operas vienkāršā muzikālā valoda izrādījās teātrim milzīga veiksme – uz Rīgu no malu malām plūda ļaužu masas – kolhoznieki sagrabējušos autobusos vai pat kravas automašīnās, skolnieki veselām klasēm. Beidzot opera no tempļa izredzētajiem kļuva par izklaidi darbaļaudīm, un mēlneši drīz vien to nodēvē par Zelta zirga vārdā nosaukto operas un baleta teātri!


Antiņa lomas galvenie numuri ir ārija Ak, tu tētiņ 1. cēlienā un Sirds kā uguns augšā cēla 2. cēlienā, kas ir vienas no skanīgākajām un populārākajām latviešu operas literatūras lappusēm, kā radītas Zābera liriskajam tenoram. Stāsta, ka Žilinskis sākotnēji Antiņa partiju rakstījis izteiktajam liriķim, tenoram Edgaram Plūksnam, tomēr pa to laiku teātrī jau bija nomainījušās paaudzes, bet viss izdevās lieliski, jo šī loma Jānim piegulēja kā uzlieta. Zābers gan dažreiz sūdzējies, ka pēc Antiņa esot gluži bez balss (balss esot „nosēdusies”) – partija rakstīta samērā augstā tesitūrā un prasa lielu dziedātāja atdevi, turklāt gandrīz bez pārtraukuma jāatrodas uz skatuves.

„Visspilgtāk man atmiņā palikušas A.Žilinska operas Zelta zirgs izrādes, kurās dziedājām kopā ar Jāni. No pirmās izrādes pirms skata Stikla kalnā es ar viņu centos norunāt: „Kad nesīsi mani lejā, pēc pirmajiem pakāpieniem liec zemē, es pati nokāpšu.” Parasti ar partneriem vienojos līdzīgos gadījumos. Arī Jānis piekrīt: „Labi, labi, labi!” Viņš paņem mani uz rokām un nes lejā. „Nu, Jānīt, laid!” saku, kad tiekam vajadzīgajā vietā. Bet Jānis neklausa. Uz viena pakāpiena viņam kāja kaut kur aizmetas, bet viņš noturas, tad lēnām, lēnām nokāpj. „nu, vai tad tā bija norunāts,” rājos, „būtu abi nokrituši.” – „Bet viss taču kārtībā!” viņš aizstāvas. Un arī nākošajās reizēs Antiņš paņem savu Saulcerīti un neatlaiž, līdz laimīgi nokāpis no Stikla kalna.[1]”(Auguste Klinka)

„Vēl tagad ar smaidu atminos vienu kopīgi dziedātu A.Žilinska operas Zelta zirgs izrādi. Ka Jānis mēģināja uzmundrināt, zinādams, ka dienā manu ceļu šķērsojusi negaidīta bēda! Tajā brīdī, kad Saulvedis liecas pāri Saulcerītes zārkam, es pēkšņi dzirdu Jāni (nevis Saulvedi) čukstam: ”Neaizraujies ar gulēšanu. Aizmigsi pa īstam, sāksi spārdīties un tad, kas zina, izsitīsi man vēl kādu zobu. Kā tas es ar šņācošām skaņām varēšu nodziedāt savu bel canto. Vai tu re, pakrūte arī tev sāk jau cilāties…”
Tā Jānis mani centās toreiz sasmīdināt Stikla kalnā, palīdzēja grūtā brīdi.[2]” (Vera Davidone)”





[1] Jānis Zābers. Atmiņu krājums. Sast. Sofija Vēriņa, Kārlis Pamše. Liesma, 1980, 150.lpp.
[2] Jānis Zābers. Atmiņu krājums. Sast. Sofija Vēriņa, Kārlis Pamše. Liesma, 1980, 156.lpp.