Mājas lapa tapusi ar dziedātāja māsīcas Veltas Didrichsons (Linkolnā, ASV) atbalstu.

piektdiena, 2015. gada 1. maijs

Zelta zirgam – 50! Arvīdam Žilinskim – 110! Rainim – 150!

2015. gads bija ne tikai dižo dzejnieku un dramaturgu Aspazijas un Raiņa, bet arī komponista Arvīda Žilinska jubilejas gads. Viņš dzimis 1905. gada 31. martā, turklāt zīmīgs gadu skaits pagājis arī kopš Žilinska slavenākās operas Zelta zirgs pirmizrādes. Tā notika 1965. gada 7. februārī, un operas galvenā varoņa Antiņa loma bija ļoti nozīmīga Jāņa Zābera mūžā.

Operas ceļš uz skatuvi nebija viegls. Septiņus gadus pēc kārtas operteātra vadība atteicās iestudēt operu Zelta zirgs, kuras libreta autore bija komponista dzīvesbiedre Milda Žilinska. Opera tika uzvesta tikai Raiņa jubilejas, 1965. gadā, pēc tam, kad Vladimiru Kaupužu direktora krēslā nomainīja Valdis Rūja. Viņš izkārtojis, ka opera tiek sūtīta uz Maskavu no jauna instrumentēt. Patiesībā Žilinska orķestrējums vien dažviet papildināts, piemēram, ar sitamajiem instrumentiem, jaunā varianta autors
Pogrebovs komponistam vēstulē rakstīja: „Jūs pēc dabas esat labs cilvēks, bet es partitūru papildināju, pieliekot klāt vairāk niknuma, kura vietām pietrūka, citādi viss skanēja teicami.” Pirmizrādi noskatījās viss valdības „zieds”, liela veiksme bija Antiņa lomas atveidotājs Jānis Zābers, un turpmāk daudzu gadu garumā operas Zelta zirgs izrāžu biļetes bija pārdotas no pirmās līdz pēdējai.

Daudz interesanta par Zelta zirga tapšanu, aizkulisēm un nozīmi mūsdienās var lasīt publikācijā žurnālā Mūzikas saule (Nr. 1(81), 2015).

Zelta zirga sakarā interesanta publikācija lasāma un foto apskatāmi arī šeit:

http://www.aspazijarainis.lv/krajuma-dargumi-raina-saulgriezu-pasakas-muzikala-interpretacija-zilinska-opera-zelta-zirgs/.

2015. gada Siguldas opermūzikas svētkos notika Arvīda Žilinska operas Zelta zirgs izrāde, kuru veidoja diriģents Atvars Lakstīgala, režisors Guntis Gailītis, scenogrāfi un tērpu mākslinieki Reinis un Krista Dzudzilo. Antiņa lomu atveidoja Jānis Kurševs.

Vairāk informācijas šeit: https://www.youtube.com/watch?v=cStjsIguXi8

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru