Mājas lapa tapusi ar dziedātāja māsīcas Veltas Didrichsons (Linkolnā, ASV) atbalstu.

trešdiena, 2022. gada 24. augusts

Jāņa Zābera Mūzikas svētki ‘2022



Svētdien, 21. augustā Madonas novada Meirānos Vecajā Ceplī notika latviešu tautas „gaišā ģēnija”, izcilā operdziedoņa Jāņa Zābera piemiņai veltīti, jau par tradīciju kļuvušie Mūzikas svētki. Koncertā brīvdabas estrādē pie dziedoņa memoriālā muzeja skanēja melodijas no tenora repertuāra, ārzemju, latviešu autoru darbi, tautasdziesmas, ko izpildīja Zābera pēcteči – LNOB solists Jānis Apeinis un Trīs tenori: Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis, Miervaldis Jenčs, kā arī dziedātāji Dināra Rudāne un Dainis Skutelis ar pianista Māra Žagara pavadījumu. Dalībnieku vidū bija Arvīda Žilinska jauno vokālistu konkursa laureāts Dāvis Līcītis, mūziķu grupa un Jelgavas Tirkīza ansamblis (vadītājs Ingus Leilands). Par pārsteigumu kļuva komponista Jura Kulakova pievienošanās Trim tenoriem, kad tika atskaņotas latviešu tautasdziesmas viņa aranžējumos.

Jānis Zābers kļuva par vienīgo toreizējās Padomju Latvijas dziedātāju, kam laikā no 1962. līdz 1964. gadam bija iespēja papildināties Romā Santa Cecilia konservatorijā un Milānas operteātrī La Scala. Tur tika sagatavota Rūdolfa loma Džakomo Pučīni operā „Bohēma” – Rūdolfa āriju „Che gelida manina” koncertā atskaņoja Dainis Skutelis. Viņš vairākus gadus bijis J. Zābera piemiņas konkursa „Aiviekstes lakstīgala” uzvarētājs, tenors dziedāja arī Antiņa āriju no A. Žilinska operas „Zelta zirgs” – šīs lomas kostīmu apskatāms muzejā.

Līdzīgi J. Zāberam arī baritons Jānis Apeinis kļuva par LNOB solistu jau studiju gados Mūzikas akadēmijā. Sākotnēji Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā Zābers tika skolots kā baritons, savu īsto – tenora tembru iegūstot tikai augstskolas pirmajā kursā. Izcilā dziedoņa plašajā repertuārā bija 26 operu lomas, kā arī latviešu un ārzemju autoru kamermūzika, neapoliešu dziesmas, latviešu tautasdziesmu apdares, estrādes dziesmas, lielas formas darbu tenora partijas – ar līdzīgu daudzpusību var lepoties arī J. Apeinis, kā arī dziedātāja Dināra Rudāne. Viņas koloratūrsoprāns uzmirdzēja Lauretas ārijā „O mio babbino caro” no Dž. Pučīni operas ,,Džanni Skiki” – savulaik J. Zābers tika dēvēts par īstu „pučīnistu”, ar savu perfekto itāļu valodu spīdot arī neapoliešu dziesmās. Tās koncertā skanēja Trīs tenoru – Naura Puntuļa, Guntara Ruņģa, Miervalža Jenča sniegumā. Pirmajā daļā klavieru pavadījumus atskaņoja pianists Māris Žagars, kā arī Anita Cinkmane, dziedot A. Žilinska jauno vokālistu konkursa laureātam Dāvim Līcītim.

Līdzīgi slavenajiem pirmās Latvijas brīvvalsts gadu tenoriem – Marisam Vētram, Jānim Vītiņam, Artūram Priedniekam-Kavaram, arī Jānis Zābers nešķiroja mūziku nopietnajā un vieglajā, daļu savas radošās darbības atvēlot latviešu estrādei un tautasdziesmām. Tradīciju turpinājuši arī mūsu Trīs tenori, kuru repertuārā ir neapoliešu dziesmas, oriģinālmūzika, kā arī mūsu dainas. Koncertā Vecajā ceplī skanēja Jura Kulakova veidotie 11 tautasdziesmu „Kur tu skriesi, vanadziņi”, „Noriet saule vakarā”, „Strauja, strauja upe tecēj’” u.c. aranžējumi, kuru atskaņojumā piedalījās Jelgavas Tirkīza ansamblis (vadītājs Ingus Leilands, stabule, vargāns), kā arī stīgu kvartets ,,Juno” (vadītājs Oto Trapāns), Māris Žagars (klavieres), Modris Laizāns (basģitāra), Kaspars Kurdeko (sitamie instrumenti) un J. Zābera novadnieks, madonietis Mārcis Auziņš (ģitāra). Šī 2006. gadā tapusī tautasdziesmu programma ar panākumiem skanējusi ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā, ASV, Austrālijā un izdota albumā „Trīs jaunas māsas”.

„Pēc daudziem gadiem klausītāji varbūt aizmirsīs mūsu koncertus, „O sole mio” interpretāciju, bet mūsu albums ar latviešu tautasdziesmu apdarēm paliks,” uzskata Nauris Puntulis.

Izcili skaistais balss tembrs, iedzimta muzikalitāte, perfekta dikcija un aktieriskais šarms 20. gs. 60. gados padarīja tenoru Jāni Zāberu par īstu zvaigzni ne tikai Latvijas mūzikas debesīs. Dzimtās mājas – Meirānu Veco cepli – dziedonis apciemoja, cik bieži vien iespējams, sevišķi vasarās, baudot dabas jaukumus, nereti arī ar makšķeri Aiviekstes upē. Likumsakarīgi, ka šeit, 1973. gada 11. augustā – dziedātāja dzimšanas dienā, tikai dažus mēnešus pēc viņa nāves, tika atklāts piemiņas muzejs, par kuru turpina gādāt Jāņa brāļa Miervalža meita Gunta Brieze.

Daudzus gadus, pieminot izcilo mākslinieku, augustā Zābera tēva mājās rīkoti koncerti. Nu šī tradīcija ir atjaunota, pulcējot plašu klausītāju loku. Pērn koncerts notika Covid-19 pandēmijas ierobežojumu laikā, bet šovasar latviešu tautas mīluli varēja atcerēties ikviens mūzikas draugs.

Vinetas DRIŅĶES foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru